ArcoLinux -D -B 19.5 iso's have been released

[SOLVED] Black Screen after installing NVidia Drivers

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
[SOLVED] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Fri Jun 14, 2019 3:59 am

I have a NVidia GeForce 940MX [CodeName: NV118 (GM108)] on my computer, I followed the tutorial provided here: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA , however i got black screen after rebooting. I've also tried installing another drivers version (390xx and 340xx) as well as nvidia-beta, and both of them as well didn't work. I checked those irik's videos: https://www.youtube.com/watch?v=QBF0MO21IYg&ab_channel=ErikDubois and https://www.youtube.com/watch?v=-XRRkHmmALw&ab_channel=ErikDubois . I saw this similar question in this forum: https://arcolinuxforum.com/viewtopic.php?f=133&t=1095 , but as It's a different graphic card and had no updates recently, I'm openning this new topic.

inxi -b output:

System:
Host: lokyan-pc Kernel: 5.1.9-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.13.4
Distro: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Acer product: Aspire F5-573G v: V1.27
serial: <root required>
Mobo: Acer model: Captain_SK v: V1.27 serial: <root required> UEFI: Insyde
v: 1.27 date: 05/26/2017
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 31.4 Wh condition: 31.4/41.4 Wh (76%)
CPU:
Dual Core: Intel Core i7-7500U type: MT MCP speed: 788 MHz
min/max: 400/3500 MHz
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 620 driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 940MX] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: intel,modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
v: 4.5 Mesa 19.0.6
Network:
Device-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
driver: ath9k
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169
Device-3: Lite-On Qualcomm Atheros Bluetooth type: USB driver: btusb
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 480.94 GiB (51.6%)
Info:
Processes: 175 Uptime: 8h 28m Memory: 15.53 GiB used: 3.56 GiB (22.9%)
Shell: zsh inxi: 3.0.34

xeoncpu
Crewman
Posts: 61
Joined: Fri Nov 10, 2017 8:29 am
Location: Hungary
Hungary
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by xeoncpu » Fri Jun 14, 2019 12:24 pm

Hi! This is hybrid laptop with 2 gpu intel and nvidia. Just delete nvidia for now. And no blackscreeen :) yu need the optimus-manager in AUR

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... ofplNx6JB4 or

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... -ckiKQotNw

User avatar
erikdubois
Captain
Posts: 2136
Joined: Tue Nov 07, 2017 3:45 pm
Location: Belgium
Contact:
Belgium
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by erikdubois » Sat Jun 15, 2019 6:24 am

Hi

can the application help you?

I can not test it since my hardware is different than yours.
Learn, have fun and enjoy.
But first use the power of the Arch Wiki
use the tutorials on https://www.youtube.com/erikdubois
then use the power of google
then use the power of our moderators.

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Sat Jun 15, 2019 8:11 am

xeoncpu wrote:
Fri Jun 14, 2019 12:24 pm
Hi! This is hybrid laptop with 2 gpu intel and nvidia. Just delete nvidia for now. And no blackscreeen :) yu need the optimus-manager in AUR

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... ofplNx6JB4 or

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... -ckiKQotNw
I'm testing it now and I'll give a feedback really soon

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Sat Jun 15, 2019 8:39 am

Well, It didn't work, I used the cli from optimus-manager:

~% optimus-manager --switch nvidia

WARNING : the nvidia module does not seem to be available for the current kernel. It is likely the Nvidia driver was not properly installed. GPU switching will probably fail,
continue anyway ? (y/N)
> y
You are about to switch GPUs. This will forcibly close all graphical sessions and all your applications WILL CLOSE.
(you can pass the --no-confirm option to disable this warning)
Continue ? (y/N)

and after this it logs me out, then when I log in and check the mode with:

~ % optimus-manager --print-mode
Current GPU mode : intel


which the mode can be: intel, nvidia or auto.

User avatar
erikdubois
Captain
Posts: 2136
Joined: Tue Nov 07, 2017 3:45 pm
Location: Belgium
Contact:
Belgium
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by erikdubois » Sat Jun 15, 2019 9:10 am

It is talking about a module.

I wonder what will happen if you use the -dkms version

Type sudo pacman -S nvidia ( then twice on tab ) and you will see all the possibilities.

It might need the -dkms version.
Learn, have fun and enjoy.
But first use the power of the Arch Wiki
use the tutorials on https://www.youtube.com/erikdubois
then use the power of google
then use the power of our moderators.

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Sun Jun 16, 2019 7:58 pm

erikdubois wrote:
Sat Jun 15, 2019 9:10 am
It is talking about a module.

I wonder what will happen if you use the -dkms version

Type sudo pacman -S nvidia ( then twice on tab ) and you will see all the possibilities.

It might need the -dkms version.

I've installed the nvidia-dkms, but got blackscreen after rebooting.

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Sun Jun 16, 2019 9:15 pm

I got it working. Firstly, I did it all as shown on nivdia archwiki < https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA >, the problem was as i was searching further on arch's forum I got myself in this very recent question: < https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=246746 >, the first asnwer provides a link to arch's nvidia optimus wiki: < https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=246746 >. after reading the whole week I saw that i've not configured neither the xorg nor the lightdm to run with nvidia, so I followed the steps provided there:

Created (as I didn't have) the file: /etc/X11/xorg.conf, with the specs:


Section "Module"
Load "modesetting"
EndSection

Section "Device"
Identifier "nvidia"
Driver "nvidia"
BusID "<BusID for NVIDIA device here>"
Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
EndSection



THEN, as I use lightdm display manager, I created the executable /etc/lightdm/display_setup.sh, and edited the [Seat:*] section on /etc/lightdm/lightdm.conf to run display_setup.sh:


(display_setup.sh)

#!/bin/sh
xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto

(lightdm.conf)
display-setup-script=/etc/lightdm/display_setup.sh


Now when I run glxinfo|egrep "OpenGL vendor|OpenGL renderer" I get:
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 940MX/PCIe/SSE2

User avatar
erikdubois
Captain
Posts: 2136
Joined: Tue Nov 07, 2017 3:45 pm
Location: Belgium
Contact:
Belgium
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by erikdubois » Mon Jun 17, 2019 6:59 am

It seems it has gotten much more difficult to actually get a nvidia card to work.

It is no longer sudo pacman and done....

Pity

Which one are you using?
Can you put here what applications you installed from Arch and from AUR?
Learn, have fun and enjoy.
But first use the power of the Arch Wiki
use the tutorials on https://www.youtube.com/erikdubois
then use the power of google
then use the power of our moderators.

devlwkyan
Crewman
Posts: 7
Joined: Fri Jun 14, 2019 3:43 am
Brazil
Re: [OPEN] Black Screen after installing NVidia Drivers

Post by devlwkyan » Tue Jun 18, 2019 1:22 am

First, as said in the Installation part ( https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA ) I've checked which driver to download, as mine is Geforce 940MX, I could find that the code matching my card's family is: NV118, which is part of NV110 family (https://nouveau.freedesktop.org/wiki/CodeNames/ ), finally I installed it using pacman:

sudo pacman -S nvidia

After installing, I did the process said in my previous reply.

The following packages (and their respective versions) are currently installed and linked to nvidia, all of them installed from Arch repo:

nvidia 430.26-2
nvidia-utils 430.26-1
nvidia-settings 430.14-1
libxnvctrl 430.14-1
libvdpau 1.2-1

I've not installed any nvidia package using AUR.


Post Reply

Return to “Graphical Drivers (Nvidia,...)”